Budownictwo i architektura : Haraldsplass Hospital / CF M Ller Architects

Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architects Zwycięska propozycja CF M.
Ller Architects dla nowego budynku o powierzchni 10 000 m2 dla szpitala Haraldsplass w Bergen w Norwegii została opisana przez jury jako.
Całkowicie nowy rodzaj szpitala ..
Zniknęły tradycyjne korytarze szpitalne, które zastąpiły otwarte przestrzenie wspólne i wydajna logistyka.
Nowy budynek znajdzie się u podnóża góry Ulriken, z rzeką M.
Llendalselven z przodu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Szpital Haraldsplass został wybudowany w 1986 roku i ma około 184 łóżek.
Nowy budynek obejmie 10 000 m2 i zapewni szpitalowi kolejne 108 łóżek na trzech kondygnacjach.
Pojawią się również nowe podziemne parkingi na około 400 samochodów.
Dzięki uprzejmości CF Mfler Architects Jury doceniło nowatorskie podejście do projektowania szpitala: Tutaj pacjent zostaje umieszczony w centrum i ma miejsce w zróżnicowanym i pięknym krajobrazie.
Rysunki przedstawiają nowe atrakcyjne doświadczenia dla personelu i pacjentów, a potrzeby krewnych są umieszczone w pięknym i dobrze dostrzeżonym rejonie przylotów.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Piękne i przyjazne otoczenie, w przeciwieństwie do tradycyjnych budynków szpitalnych, nie ma długich korytarzy.
Obwody znajdują się wokół dwóch dużych, zadaszonych przedsionków, które zapewniają ustawienie dla dwóch różnych rodzajów wspólnych obszarów: publiczny obszar przylotów z recepcją, kawiarnią, sklepem i częścią wypoczynkową oraz bardziej prywatną przestrzeń dla pacjentów i ich gości.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Atrium przyciąga światło dzienne do budynku, gdzie bujna roślinność z bambusowymi roślinami w basenach wodnych i łożem trawy, kwiatami i pełzającymi roślinami pomaga zapewnić dobry klimat w pomieszczeniu.
Wszyscy pacjenci będą mieli dostęp do widoków na dolinę i do miasta, ponieważ nowy budynek podąża wzdłuż rzeki M.
Llendalselven ze skośną fasadą.
Plan strony Projekt został również podkreślony jako bardzo przyjazny dla środowiska, między innymi dlatego, że rozmiar fasady jest niewielki w stosunku do powierzchni brutto.
Przyjmując nowe podejścia do wentylacji i ponownego wykorzystania ciepła odpadowego z istniejącego szpitala, nowy oddział może osiągnąć.
Dom pasywny.
standard.
plan 01 CF M.
ller Architekci wygrywali konkurs we współpracy z Asplan Viak i Norconsult.
Prace nad projektem mają rozpocząć się w 2014 r.
I zakończyć w 2015 r.
Plan 02 Architekci: CF M.
Ller Architekci Lokalizacja: Bergen, Norwegia Krajobraz: Asplan Viak Zużycie energii: Norconsult Klient: Stiftelsen Bergen Diakonissehjem (SBD) Rozmiar: 10000 m .
/ 108 łóżek (10000 m.
Parking / 400 miejsc parkingowych) Rok konkurencji: 2012 Okres budowy: od 2012-obecnie
[podobne: Listwy przypodłogowe, namiot magazynowy, kołki sprężyste ]

Powiązane tematy z artykułem: kołki sprężyste Listwy przypodłogowe namiot magazynowy