Budownictwo wczoraj i dzis : MyZeil Shopping Mall / Studio Fuksas

Karsten Monnerjahn Architekci: Studio Fuksas – Massimiliano i Doriana Fuksas Projekt wnętrz: Fuksas Design Lokalizacja: Frankfurt, Niemcy Adres: Grosse Eschenheimer Strasse 10-14 Okres: 2002-2009 Klient: PalaisQuartier GmBH & CO., KG Surface: Built Surface.
77.000 mkw., Fasada.
8,500 m.kw., okładka.
13 000 mkw.
Inżynieria: Struktury.
Knippers-Helbig Beratende Ingenieure, Stuttgart; Krebs und Kiefer Beratende Ingenieure für das Bauwesen GmbH, Darmstadt | Wykonanie elewacji i pokrycia.
Waagner Biro Stahlbau AG, Wien.
Karsten Monnerjahn MyZeil Shopping Mall to projekt zaprojektowany przez Studio Fuksas we Frankfurcie w Niemczech w 2009 roku.
Rzeźbiona szklana fasada tworzy imponujące i dynamiczne przestrzenie w publicznych atriach, tworząc unikalne środowisko dla wspólnej działalności.
Struktura o powierzchni 77 000 metrów kwadratowych obejmuje sklepy, pomieszczenia rekreacyjne, strefy dla dzieci, restauracje, centrum fitness i parking.
Inspiracją dla projektu jest geografia i topografia.
Fasada jest pomyślana jako rzeka, która ma różne głębokości sięgające ziemi.
Struktura jest inspirowana historycznym kontekstem witryny.
Płynny kształt pochodzi od połączenia Zeil, bulwaru handlowego w sercu Frankfurtu oraz pałacu Thurn i Taxis.
Dwie fasady na przeciwległych końcach budynku zaprojektowano tak, aby przywoływały dwa różne zmysły miasta.
Nowoczesne miasto na fasadzie biegnącej wzdłuż Zeil wyraża wypoczynek, rozrywkę i relaks.
Fasada o historycznym obliczu zachowuje formalny wygląd.
.
Karsten Monnerjahn Po stronie Zeila budynek ma jakość internalizacyjną.
Fasada rzuca wyzwanie rozróżnieniu na zewnątrz i wnętrzu z pustką wciągniętą do atrium w centrum handlowym, bardzo przypominającą wir.
Elewację zaprojektowano z naprzemiennymi panelami ze szkła i stali.
Przeważnie przezroczysty, zalewa wszystkie poziomy centrum handlowego naturalnym światłem słonecznym.
Centrum handlowe jest rozłożone na sześciu piętrach i obejmuje plac i miejsce spotkań, które ma również centrum fitness i restauracje.
Jest to wewnętrzny publiczny plac, wchłonięty przez program budynku.
.
Karsten Monnerjahn
[hasła pokrewne: listwy przypodłogowe białe, ogrzewanie podłogowe elektryczne, deski na podbitkę ]

Powiązane tematy z artykułem: deski na podbitkę listwy przypodłogowe białe ogrzewanie podłogowe elektryczne